Whiplash & smartengeld: voorbeelden van toegekende letselschade bedragen

Anita Hanegraaf

13 januari 2022

Hoeveel smartengeld krijg iemand in geval van en whiplash? In deze blogpost bespreken wij letselschade bedragen aan de hand van een aantal uitspraken. De smartengeldvergoeding wordt ook wel immateriële schade genoemd.

Let op. De vergoeding van het smartengeld hangt van véél factoren af, zoals onder andere: de aard en de ernst van het letsel, de duur van het letsel, het aantal behandelingen, of er sprake is van blijvend letsel met blijvende beperkingen, de ernst van de beperkingen, of iemand arbeidsongeschikt is geweest en/of blijvend arbeidsongeschikt is etc.

Het is dus niet één op één te zeggen of de onderstaande uitspraken overeenkomen met uw situatie. Neem contact op met één van onze letselschade advocaten om meer informatie te krijgen over uw situatie.

Hieronder geven wij 5 uiteenlopende voorbeelden van uitspraken over de hoogte van het smartengeld.

€ 3.353 whiplash & smartengeld: blijvende klachten voor een man na een achterop aanrijding [1]

Door een achterop aanrijding liep de man een whiplash op. Hij bezocht de huisarts, fysiotherapeut en een neuroloog. Hij werd diverse keren onderzocht in het ziekenhuis (MRI-scans, KNO arts etc.). Een deskundige stelde de volgende klachten vast: diverse lichamelijke klachten, verminderde concentratie, vermoeidheidsproblemen, evenwichtsproblemen en nekklachten. De man heeft blijvende pijnklachten door het ongeval. Er werd een blijvende invaliditeit van 2% van de gehele mens vastgesteld.

€ 4.263 aan smartengeldvergoeding voor een 37 jarige civiel ingenieur [2]

De man is op 22 december 2003 in zijn auto voor een verkeerslicht van achteren aangereden door een andere auto. Hij liep door de aanrijding een whiplash op. Hij had de volgende klachten: psychische klachten (depressief en angstklachten), nek- en hoofdpijn, en aandachts- en concentratiestoornissen. De klachten waren na enkele jaren verdwenen. Het ongeluk overkwam hem toen hij bezig was zijn onderneming verder uit te bouwen. Het ging om een hoogopgeleide man die in de kracht van zijn leven stond. Hij is na het ongeval volledig arbeidsongeschikt geweest. Daarna is er een periode van gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid geweest en vanaf 2007 was hij weer arbeidsgeschikt.

€ 8.848 immateriële schade voor een man die zijn eigen werk als schaver in ploegendienst niet meer kan uitoefenen [3]

Door een verkeersongeval liep de man, die voor het ongeval fulltime als schaver in ploegendienst werkte, een whiplash op. Hij is na het ongeval (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt geworden. Hij is overgeplaatst binnen het bedrijf en is parttime gaan werken als bankwerker in dagdienst. Deskundigen stelden de diagnose whiplash. Ook is niet uit te sluiten dat hij psychologisch ontregeld is geraakt door het ongeluk. De man kan zijn waterpolosport niet op wedstrijdniveau uitoefenen. De man was 30 jaar ten tijde van het ongeval.

€ 25.533 whiplash & smartengeld: een 49 jarige mannelijke bedrijfsleider [4]

Als passagier liep de man door een achterop aanrijding een whiplash op. Hij had pijn in het achterhoofd, nekklachten die uitstralen naar de linkerzijde van de rug, klachten van de linkerarm en -hand, een slepend linkerbeen, tintelingen in de linkervoet, extreme moeheid, scheefstand van het hoofd en uitdoving van seksuele gevoelens.

€ 49.692 vergoeding van smartengeld voor een 49-jarige mannelijke slachtoffer van 2 ongevallen [5]

De man is slachtoffer van een achterop aanrijding. 2 jaar voor dit ongeluk was hij ook aangereden. Door het eerste ongeluk liep hij een whiplash op. De tweede aanrijding heeft de klachten verergerd. Daarbovenop liep hij door de tweede aanrijding een hersenschudding op. Door het eerste ongeluk was de man deels arbeidsongeschikt, maar door het tweede ongeluk is hij 100% arbeidsongeschikt geraakt.

Heeft u een whiplash opgelopen en wilt u informatie over de hoogte van smartengeld?

Neem geheel vrijblijvend contact op met één van onze letselschade advocaten op 070-223 00 58. Of e-mail ons naar [email protected].

 

[1] Rechtbank Amsterdam 24 december 2014, ECLI:NL:RBAMS:2014:8614

[2] Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 3 juli 2018

[3] Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, 5 juli 2022, ECLI:NL:GHARN:2011:BR3964

[4] Smartengeldgids, nummer 496.

[5] Smartengeldgids, nummer 501.

Meer weten?

Neem contact met ons op