Beroepsziekte

Waar een arbeidsongeval – meestal – een losstaand geval betreft, is een beroepsziekte in de meeste gevallen het gevolg van een langdurig proces. Bekende beroepsziektes zijn de muisarm (RSI), een burn-out en PTSS (posttraumatische stressstoornis). Maar ook aandoeningen na langdurige blootstelling aan schadelijke stoffen vallen hieronder. Voorbeelden hiervan zijn OPS (schildersziekte) en asbestkanker.

Maak een afspraak

Goed om te weten

Bij beroepsziektes geldt hetzelfde uitgangspunt als bij letsel door arbeidsongevallen. De oorzaak van de ziekte moet bij het werk liggen. De werknemer moet bewijzen dat hij is blootgesteld aan schadelijke werkzaamheden of stoffen en dat die blootstelling de schade kan hebben veroorzaakt. De aansprakelijkheid voor een beroepsziekte kan een lastig en langdurig proces zijn.

 

Het gaat hier immers vaak om een langdurige aanloop: urenlang werken in een verkeerde houding of maandenlange of zelfs jarenlange blootstelling aan schadelijke stoffen. Bovendien: hoe toont u aan dat dit tijdens werk is ontstaan en dat uw werkgever aansprakelijk is? Meestal wordt dan ook een (medisch) onderzoeker ingeschakeld om het verband aan te tonen.

Kosteloos een
intake plannen?

070-2230058