Hoe een letselschade advocaat helpt bij niet aangeboren hersenletsel (NAH)

Anita Hanegraaf

31 maart 2023

Door een ongeval of ziekte kan niet aangeboren hersenletsel (NAH) ontstaan. NAH ontstaat ná de geboorte en houdt elke afwijking of beschadiging van de hersenen in. Soms is iemand anders verantwoordelijk voor het NAH. In dat geval heeft u mogelijk recht op een schadevergoeding. Weten hoe dit precies zit en hoe wij u als letselschade advocaten kunnen helpen? Lees dan verder!

Wat zijn oorzaken van niet aangeboren hersenletsel (NAH)?

Er zijn verschillende oorzaken voor NAH. Wanneer u het hersenletsel oploopt door bijvoorbeeld een beroerte, hersentumor of ziekte, is dit niet-traumatisch hersenletsel.

NAH kan ook ontstaan door een ongeval. Denk aan een verkeersongeluk, een klap op het hoofd, een val van de trap of wanneer iets zwaars op het hoofd valt. Di78t wordt traumatisch hersenletsel genoemd.

Wat zijn de gevolgen van niet aangeboren hersenletsel?

Wat de oorzaak ook is, niet aangeboren hersenletsel kan grote gevolgen hebben. Deze gevolgen zijn soms zichtbaar, zoals bij een (eenzijdige) verlamming of spasmen. Maar vaak zijn er ook onzichtbare gevolgen. Zoals geheugenproblemen, communicatieproblemen en persoonlijkheidsveranderingen. Al deze gevolgen, of ze zichtbaar zijn of niet, hebben een grote impact op het leven van degene die hersenschade heeft opgelopen. Het vraagt vaak om revalidatie, veel doorzettingsvermogen en aanpassingen. Het kan zijn dat iemand als gevolg van NAH niet meer kan werken, hobby’s niet meer kan uitvoeren of dat hij dromen moet opgeven.

Wanneer heb ik recht op schadevergoeding?

Als iemand anders verantwoordelijk kan worden gehouden voor het ongeval dat NAH veroorzaakte, heeft u recht op een schadevergoeding. De schade die wordt vergoed, zijn kosten die ontstaan zijn door het ongeval. Hierbij kunt u onder andere denken aan:

  • Medische kosten;
  • Hulp in huis;
  • Aanpassingen in- en rondom het huis;
  • Verlies aan verdienvermogen, waaronder inkomensnadeel wordt verstaan.

Daarnaast heeft u recht op vergoeding voor de pijn en het verdriet dat het ongeval veroorzaakt heeft. Dit heet ook wel smartengeld.

Hoe kan een letselschade advocaat helpen bij NAH?

Een letselschade advocaat helpt om de schadevergoeding te krijgen wanneer u hier recht op heeft. Hiervoor is het belangrijk dat de letselschade advocaat heel goed naar u luistert, zodat alle gevolgen van het NAH aan het licht komen en u deze vergoed kunt krijgen.

Daarnaast is het rechtssysteem op zichzelf al ingewikkeld genoeg. Daarom moet in begrijpelijke taal aan u worden uitgelegd wat de te volgen stappen zijn, hoe de letselschade verhaald wordt, en wat hier voor nodig is.

Een letselschade advocaat kan ook de nodige begeleiding voor u regelen bij het vinden van de juiste medische hulpmiddelen,bij het vinden van hulp in het huishouden en zo nodig bij het vinden van aangepaste woonruimte.

Heeft u NAH opgelopen door een gebeurtenis waarvoor iemand anders aansprakelijk is?

Neem dan contact op met Novi Letselschade Advocaten. Wij luisteren, adviseren en helpen u aan rust en duidelijkheid. Zodat u de vergoeding krijgt waar u recht op heeft.

Meer weten over letselschade en NAH? We schreven eerder een blog over toegekende letselschadebedragen. Lees de blog hier.

Meer weten?

Neem contact met ons op