Niet aangeboren hersenletsel (NAH) & smartengeld: 3 voorbeelden van toegekende letselschadebedragen

Anita Hanegraaf

5 april 2022

Het zal je maar overkomen. Door een ongeval loop je letsel op, ernstig letsel, namelijk: niet aangeboren hersenletsel (hierna: NAH). De gevolgen van NAH kunnen lichamelijk zichtbaar zijn, denk aan gehele of gedeeltelijke verlamming. Maar de gevolgen kunnen lichamelijk ook minder zichtbaar zijn, denk aan: verliezen van cognitieve functies, gedragsveranderingen of persoonlijkheidsveranderingen. Ernstig letsel dus.

In dit artikel bespreken wij 3 uitspraken van rechters over de hoogte van letselschadebedragen voor het smartengeld, ook wel immateriële schadevergoeding genoemd, bij NAH-letsel.

€ 112.988 Ernstig niet aangeboren hersenletsel voor 74 jarige fietser

Een tractor reed een man en een vrouw op een fiets van achteren aan met de maaibak van de voorzijde. Beiden liepen ernstig letsel op. De vrouw liep ernstig hersenletsel op en vernam pas 5 weken na het ongeval dat haar man was overleden. Zij kon geen afscheid nemen. Naast het ernstige hersenletsel liep zij nog meer ernstige verwondingen op. Communicatie met de vrouw was bijna niet meer mogelijk. De vrouw is afhankelijk van pijnmedicatie, een rolstoel en kan niet meer spreken.

Voor ongeval was zij een actieve en zelfstandig functionerende vrouw, moeder en oma. De blijvende invaliditeit door het opgelopen hersenletsel is geschat op 40% van de gehele mens.

Het voorgaande weegt mee in de omvang van het smartengeld. Ook dat de vrouw niet meer kan terugkeren naar haar woning speelt een rol.

Bron: Rechtbank Midden-Nederland loc. Utrecht, rolnummer 20-167, 2 december 2020, ECLI:NL:RBMNE:2020:5969

€ 127.666 Ernstig NAH door een mishandeling – 20 jarige bouwvakker

Een groep jongens mishandelde de bouwvakker. Hierdoor heeft hij zeer ernstig hersenletsel opgelopen. De functionele invaliditeit is op 92% vastgesteld. De beperkingen zijn volledig initiatiefverlies, onvermogen om doelbewust handelingen uit te voeren en tijdsoriëntatiestoornissen. Hij kan niet meer werken en sporten. Verbetering is uitgesloten, waardoor hij de rest van zijn leven verzorging en begeleiding nodig zal hebben.

Bron: Rechtbank Amsterdam, 14 november 2001 rolnummer 97-3637 – nummer 803 smartengeldgids

€ 65.050 Niet aangeboren hersenletsel door eenzijdig ongeval – 19 jarige vrouw

De vrouw liep ernstig hersenletsel op en een klaplong door een onverklaarbare stuurfout van de bestuurder. Zij lag 8 weken in het ziekenhuis en daarna 7 maanden in het revalidatiecentrum. De vrouw is blijvend arbeidsongeschikt. Er is sprake van ernstige cognitieve beperkingen, dagelijkse nek- en hoofdpijnklachten, vermoeidheidsklachten en een ernstig posttraumatisch psychosyndroom. De vrouw kan alleen werkzaamheden in huis verrichten. Zij heeft geen sociaal leven meer. Bij de omvang van het smartengeld speelt de jonge leeftijd van de vrouw een rol.

Bron: Rechtbank Arnhem 16 november 2005, ECLI:NL:RBARN:2005:AV0527

Wilt u meer weten over een schadevergoeding en niet aangeboren hersenletsel (NAH)?

Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze letselschade advocaten. U bereikt ons op 070-223 00 58 of via [email protected]

Meer weten?

Neem contact met ons op