€ 275.000 smartengeld na verkeersongeval

Anita Hanegraaf

4 juli 2023

Smartengeld, de vergoeding van immateriële schade na een verkeersongeval, wordt begroot door de rechter. In april 2023 werd een automobilist veroordeeld tot (onder andere) het betalen van € 275.000 smartengeld, omdat hij twee vrouwen heeft aangereden. Nog niet eerder werd er zo’n hoog bedrag aan smartengeld na een verkeersongeval opgelegd door de rechter. Lees hoe de rechter in de strafprocedure dit heeft bepaald.

De situatie: het verkeersongeval

In november 2020 reed de bestuurder van een bestelbus in het Utrechtse Hei- en Boeicop twee vrouwen van 48 en 51 jaar aan. De vrouwen liepen langs de kant van de weg en droegen reflecterende hesjes. Ze werden door de bestelbus van achteren aangereden. Uit politieonderzoek bleek later dat de bestuurder vlak voor het ongeluk verschillende apps op zijn telefoon had bekeken. Ook reed hij te hard en reed hij onvoldoende aan de rechterkant van de weg.

Het letsel

De 51-jarige vrouw heeft ernstig letsel opgelopen tijdens het ongeval. Zij liep een dwarslaesie op, raakte grotendeels verlamd en zal niet meer kunnen lopen. Zij is na het ongeval bijna volledig afhankelijk van anderen. De andere vrouw liep een zware hersenschudding op. 

De oorzaak van het ongeval en de opstelling van de verdachte

De rechter heeft bewezen geacht dat de man tijdens het ongeluk op zijn telefoon zat. Ook staat vast dat de man té hard heeft gereden. En de rechter rekent de man zijn opstelling na het ongeluk ernstig aan. De man heeft de telefoon van de plaats van het ongeval verwijderd en heeft gegevens van de telefoon verwijderd. De politie heeft deze gegevens terug weten te halen. De rechter: ‘(…) Uit dit alles komt een beeld naar voren van een verdachte die er alles aan doet om de feiten te ontkennen, de waarheidsvinding te frustreren (..).’

€ 275.000 smartengeld na verkeersongeval 

De verdachte heeft een half jaar celstraf gekregen en een rijontzegging van twee jaar. Daarnaast moet hij het slachtoffer dat grotendeels invalide is geraakt, € 275.000 smartengeld betalen. Volgens haar advocaat is dit het hoogste bedrag ooit dat een rechter heeft opgelegd na een verkeersongeval. Advocaat Merlijn Treur: ‘Om tot dat bedrag te komen, wordt gekeken naar meerdere factoren. Er wordt bepaald ‘wat is nu eigenlijk leed?’ en er wordt gekeken naar soortgelijke uitspraken van rechters over de hoogte van het smartengeld. Maar iedere zaak is uniek. Wij zijn blij met deze uitspraak.’

Ook slachtoffer van een verkeersongeval?

Bent u ook betrokken geweest bij een verkeersongeval en heeft u hier (immateriële) schade aan overgehouden? We helpen u graag aan de vergoeding waar u recht op heeft. Samen brengen we uw schade in kaart, laten we een medisch rapport opstellen en helpen we u bij het regelen van zorg of maatregelen.

Meer weten? Neem dan contact op met Novi Letselschade Advocaten. Wij helpen u aan de vergoeding waar u recht op heeft. 

Bronnen: 

Meer weten?

Neem contact met ons op