Schending van de verzekeringsplicht door de werkgever

Anita Hanegraaf

22 juli 2021

Een werkgever is verplicht om behoorlijke verzekeringen afsluiten voor zijn werknemers. Denk hierbij aan een goede bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, maar in sommige gevallen ook een schadeverzekering inzittenden. Doet een werkgever dit niet terwijl dit wel had gemoeten? Dan is de werkgever zelf aansprakelijk voor de schade.

In dit artikel lichten wij de verzekeringsplicht van de werkgever toe aan de hand van een recente uitspraak van de Rechtbank Noord-Holland.

De feiten en omstandigheden

Een werknemer werkt als engineer voor een energiemaatschappij in Alkmaar. Op verzoek van de werkgever moet de werknemer op een dag werken in een andere vestiging, in Amsterdam. De werknemer gebruikte normaliter het openbaar vervoer om naar het werk te gaan. De werknemer mocht om naar de andere vestiging te reizen, een auto van de werkgever gebruiken.

Op 29 november 2013 raakte de werknemer betrokken bij een verkeersongeval en liep daardoor letsel op. De werknemer raakt door het letsel arbeidsongeschikt. In 2018 wordt hem uiteindelijk een WIA-uitkering toegekend.

De verzekeringen die de werkgever wél had afgesloten

De werkgever had een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afgesloten en een collectieve ongevallenverzekering. Op de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is de schade door het ongeval met een auto in dit geval niet gedekt.

De collectieve ongevallenverzekering dekt ook niet alle schade en betaalt alleen een vast bedrag als er sprake is van blijvende invaliditeit.  Deze beperking in de dekking betekent dat als iemand niet blijvend invalide is, er geen uitkering volgt. Ook wordt nooit de volledige schade vergoed, zoals bijvoorbeeld inkomensschade.

De verplichting van een werkgever: het afsluiten van een behoorlijke verzekering

Er is geen verzekering afgesloten die de schade van de werknemer dekt die hij lijdt door het ongeval. De werkgever is zijn verplichting om een behoorlijke verzekering af te sluiten niet nagekomen, zo oordeelt de kantonrechter. De werkgever is aansprakelijk en gehouden de (letsel)schade door het ongeval van de werknemer te vergoeden.

Wilt u meer weten over de verzekeringsplicht van een werkgever? Of heeft u letsel opgelopen door een arbeidsongeval?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze letselschade advocaten.

Meer weten?

Neem contact met ons op