Ongeval op het werk: een ontploft confettikanon

Anita Hanegraaf

24 november 2021

Een ongeval op het werk zit in een klein hoekje. Wij bespreken in deze blog een bijzondere situatie op de werkvloer, namelijk: het ontploffen van een confettikanon.[1]

Een werkneemster van de Action zag een confettikanon op een schap met huishoudartikelen liggen. Het confettikanon hoorde daar niet te liggen. De werkneemster pakte het confettikanon daarom van de schap. Terwijl de werkneemster met het confettikanon in haar handen langs de schappen liep, is het confettikanon tot ontploffing gekomen in haar gezicht.

Door de ontploffing loopt de werkneemster ernstig letsel op aan  haar linkeroog.

De aansprakelijkheid van werkgevers voor ongevallen op het werk

Werkgevers zijn verplicht om een veilig werksituatie voor werknemers te bieden. Als er een ongeval op het werk gebeurt, dan kan het zijn dat de werkgever aansprakelijk is.

Om de aansprakelijkheid rond te krijgen, is het aan de werknemer om aan te tonen dat hij/zij schade heeft geleden tijdens het uitvoeren van zijn/haar werk. Als dat vaststaat, dan is het vervolgens aan de werkgever om aan te tonen dat aan haar zorgplicht is voldaan. De zorgplicht van een werkgever gaat ver.

Gaat de zorgplicht van een werkgever ook zover dat de werkgever aansprakelijk is voor de schade ontstaan door het ontploffen van een confettikanon?

De werkneemster houdt de werkgever aansprakelijk voor het ongeval op het werk

De werkneemster stelt de werkgever aansprakelijk voor de letselschade. Zij stelt dat de werkgever haar niet heeft gewaarschuwd voor het gevaar van het werken met een confettikanon. Ook kreeg zij geen instructies over het op een veilige wijze werken met een confettikanon.

De werkgever meent dat zij haar zorgplicht niet heeft geschonden  

De werkgever stelt dat zij werkneemster niet had hoeven te waarschuwen voor algemene bekende gevaren. De werkgever meent dat het een feit van algemene bekendheid is dat er een gevaar op letsel ontstaat als een confettikanon met beide handen wordt vastgehouden, op het gezicht wordt gericht en het ontploffingsmechanisme wordt geactiveerd. De werkgever meent dat er sprake is van een zogeheten ongelukkige samenloop van omstandigheden.

Het oordeel van de rechter: de werkgever had maatregelen tegen het ongeval op het werk moeten nemen

De rechter concludeert dat het geen feit van algemene bekendheid is hoe een confettikanon tot ontploffing kan worden gebracht. Van een werkneemster hoeft niet te worden verwacht de verpakking te lezen van ieder artikel dat hij/zij opruimt.

De werkneemster was verantwoordelijk voor het opruimen van de schappen en kapotte producten wegbrengen. Het lag in de lijn der verwachting dat de werknemer een product dus onderzoekt of het kapot is ja of nee.  De rechter meent dat de werkgever maatregelen had kunnen en moeten treffen ter voorkoming van het ongeval. Dat de werkgever een zeer divers en sterk wisselend winkelaanbod heeft, ontslaat de werkgever niet van de verantwoordelijkheid om te zorgen voor een veilige werkomgeving. De rechter oordeelt dat de werkgever aansprakelijk is voor de letselschade van de werkneemster.

Heeft u een ongeval op het werk gehad?

Neem dan vrijblijvend contact op voor een gratis intake met een van onze letselschade advocaten. U kunt ons bereiken op 070-223 00 58 of via [email protected].

[1] Rechtbank Amsterdam 2 augustus 2021, ECLI:NL:RBAMS:2021.

Meer weten?

Neem contact met ons op