Letselschade opgelopen op vakantie in het buitenland

Nadine Sonnevelt

29 augustus 2023

De vakantie is een periode om fijn te ontspannen en om even alles los te laten. Maar toch kan het gebeuren dat er onverhoopt iets gebeurt waardoor u letselschade oploopt. Letselschade opgelopen in het buitenland kan ingewikkeld zijn en voor veel regelwerk zorgen. Want hoe zit het met de aansprakelijkheid? En welke wet- en regelgeving kunt u aanhouden? De belangrijkste informatie op een rij.

Welke regelgeving geldt: de Nederlandse- of die van het land waar het ongeval gebeurt?

Wanneer u letselschade oploopt in het buitenland, wordt aangesloten bij de Rome II Verordening en bij het Haags Verkeersongevallen Verdrag om te beoordelen welk nationaal recht van toepassing is.

Rome II- Verordening

Gaat het om een verkeersongeval dat is gebeurd binnen de Europese Unie (behalve Denemarken) dan is de Rome II-Verordening van toepassing. Op basis van deze Verordening is het recht van toepassing van het land waar het letsel is opgelopen (het lex loci delicti-principe).

Op deze regel is een uitzondering mogelijk namelijk, als er een nauwere band bestaat met een ander land, dan is het recht van dát land van toepassing. Bijvoorbeeld: twee Nederlandse auto’s krijgen een verkeersongeval in Duitsland, dan is het Nederlandse recht van toepassing en niet het Duitse recht.

Het Haags Verkeersongevallen Verdrag

Dit Verdrag geeft ook regels met betrekking tot de vraag welk recht van toepassing is als er schade is ontstaan op de openbare weg. De hoofdregel van het Haags Verkeersongevallen Verdrag is dat het recht wordt toegepast van het land waar het ongeval heeft plaatsgevonden. Hierop zijn ook een aantal uitzonderingen, vooral als er een slachtoffer is met letselschade door een verkeersongeval.

Als er meerdere Nederlandse auto’s betrokken zijn bij een verkeersongeval in Italië, dan is het Nederlands recht van toepassing.

Wanneer het gaat om een eenzijdig verkeersongeval met letselschade dan is het recht van toepassing van het land waar het voertuig geregistreerd is. Krijgt een Duits voertuig in Nederland een eenzijdig ongeval waarbij de bestuurder/passagier letsel oploopt, dan is het Duits recht van toepassing en niet het Nederlands recht.

De Verordening en het Verdrag worden vaak door elkaar gebruikt en kunnen verschillende uitkomsten geven. Dit maakt het ingewikkeld voor slachtoffers die in het buitenland in het verkeer letselschade oplopen, belt u gerust met Novi Letselschade Advocaten voor advies.

Letselschade verhalen op een reisorganisatie

Heeft u uw reis geboekt bij een reisorganisatie en loopt u letselschade op tijdens uw vakantie? Dan kan het zijn dat u deze letselschade kunt verhalen op de reisorganisatie. Zij dragen namelijk de verantwoordelijkheid om de reis naar verwachting te laten verlopen. En letselschade hoort nooit bij deze verwachting. Als u letselschade oploopt tijdens bijvoorbeeld een door hen georganiseerde excursie, busreis of in een door hen geboekt hotel, kunt u de schade verhalen op de reisorganisatie. Wanneer u zelf een uitstapje maakt dat niet vanuit de reisorganisatie is georganiseerd, is de reisorganisatie niet aansprakelijk voor mogelijk opgelopen letselschade.

Een reisverzekering afsluiten

Om onverhoopte kosten te dekken, kunt u een reisverzekering afsluiten. Een reisverzekering kan niet alleen worden gebruikt wanneer u bijvoorbeeld uw zonnebril verliest op vakantie, maar ook wanneer u betrokken bent bij een ongeval en mogelijk letselschade oploopt. De reisverzekering kan dan (onverwachte) kosten vergoeden die ontstaan na een ongeval, zoals ziekenhuiskosten of zorgkosten. Heeft u letselschade opgelopen na het ongeval en was het ongeval niet uw schuld? Dan kunt u met hulp van een letselschadespecialist de overige kosten ook verhalen.

Hulp bij letselschade in het buitenland

Letselschade in het buitenland kan ingewikkeld zijn. Een letselschadebureau helpt u met het antwoord op de vraag wie aansprakelijk is voor letselschade, welke regelgeving geldt en welke kosten gedeclareerd kunnen worden. Weten wat de letselschade advocaten van Novi voor u kunnen betekenen? Of heeft u andere vragen? Maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek!

Meer weten?

Neem contact met ons op