Letselschade door vuurwerk, wie is aansprakelijk?

Anita Hanegraaf

21 december 2023

De jaarwisseling komt steeds dichterbij en dat betekent ook weer tijd voor vuurwerk, maar ook letselschade door vuurwerk. Het afsteken van vuurwerk brengt de nodige risico’s met zich meer. Zo zijn er elk jaar weer vuurwerkongevallen.

Vorig jaar, tijdens de jaarwisseling van 2022-2023, zijn er naar schatting 1.253 personen gezien op zowel de spoedeisende hulp als de huisartsenpost met vuurwerkletsel.[1] Maar wie is er nou eigenlijk aansprakelijk als u letselschade oploopt door vuurwerk?

Letselschade door vuurwerk van iemand anders

Onder bepaalde omstandigheden is het mogelijk om diegene die het vuurwerk afsteekt aansprakelijk te stellen voor uw schade. De aansprakelijkheid is dan gebaseerd op de onrechtmatige daad, artikel 6:162 BW. Hiervan is sprake als iemand zich onzorgvuldig of gevaarlijk heeft gedragen. Situaties die hieronder kunnen vallen betreffende het afsteken van vuurwerk zijn:

  • De afsteker heeft bewust vuurwerk naar u toegegooid of gericht. Een voorbeeld hiervan is een arrest uit 2018, waarin een man veroordeeld werd wegens het gooien van zwaar vuurwerk in een groep mensen.[2]
  • De afsteker heeft illegaal vuurwerk afgestoken.
  • De afsteker heeft vuurwerk afgestoken buiten de toegestane tijd (31 januari vanaf 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur).[3]

Kinderen jonger dan 14 jaar aansprakelijk voor letselschade door vuurwerk?

Kinderen jonger dan veertien jaar kunnen niet aansprakelijk zijn voor de eventuele schade die zij hebben veroorzaakt (art. 6:164 BW). De ouders van kinderen jonger dan veertien kunnen wel aansprakelijk zijn (art. 6:169 BW). Is er bij u sprake van vuurwerkletsel dat is veroorzaakt door een kind van onder de veertien jaar, dan kunt u de ouders dus aansprakelijk stellen voor uw schade.

Aansprakelijk stellen van leverancier van vuurwerk

Wanneer het vuurwerk gebrekkig is, is het ook mogelijk om de fabrikant of leverancier aansprakelijk te stellen. Wel is het van belang dat hier bewijs van is, denk aan getuigen en/of foto’s van het product. Zo is er in mei 2023 door de rechtbank Overijssel een man veroordeeld wegens het verkopen van geïmproviseerd en gevaarlijk vuurwerk aan een minderjarige jongen zonder te wijzen op de gevaren van het vuurwerk.[4]

Eigen schuld

Heeft u vuurwerkletsel opgelopen doordat u zelf onvoorzichtig was, dan is het niet mogelijk om iemand anders aansprakelijk te stellen, en is er sprake van letsel door eigen schuld.

Meer weten?

Heeft u letselschade opgelopen door vuurwerk, en wilt u weten wat er mogelijk is betreffende uw letselschade? Neem dan contact op met Novi Letselschade Advocaten. Wij staan u graag te woord en bespreken uw mogelijkheden.

[1] Vuurwerkongevallen jaarwisseling 2022-2023 | VeiligheidNL

[2] Rechtbank Noord-Nederland 27 maart 2018, ECLI:NL:RBNNE:2018:1096

[3] Wat moet ik weten als ik vuurwerk ga afsteken? | Rijksoverheid.nl

[4] Rechtbank Overijssel 1 mei 2023, ECLI:NL:RBOVE:2023:1507

Meer weten?

Neem contact met ons op