Het optillen van een bekende op een festival en het ontstaan van letsel

Nadine Sonnevelt

31 augustus 2022

In deze blog bespreken wij een uitspraak van de rechtbank Gelderland. Het gaat om een situatie waarin een vrouw op een festival werd opgetild door een bekende en letsel opliep.

Wat is er gebeurd op het festival?

Op 3 augustus 2019 waren een man en een vrouw op een festival aan het dansen. Het waren bekenden van elkaar. Beiden hadden een aantal drankjes op en waren vrolijk aangeschoten.

Tijdens het dansen pakte de man plotseling, zonder aankondiging, de vrouw bij haar middel en tilde haar enkele seconden ongeveer 30 centimeter op. Toen de vrouw weer neerkwam, viel zij.

Door de val liep de vrouw een breuk in de voorvoet op, waarvoor zij meerdere operaties moest ondergaan. De vrouw heeft nog steeds klachten en beperkingen.

Is de bekende aansprakelijkheid voor het optillen van de vrouw?

De advocaat van de vrouw stelde (de aansprakelijkheidsverzekeraar van) de man aansprakelijk voor de schade die door de val is veroorzaakt. De aansprakelijkheidsverzekeraar wees aansprakelijkheid af.

De vrouw is een deelgeschilprocedure gestart bij de rechter.

De vrouw verzoekt een verklaring voor recht dat de man onrechtmatig heeft gehandeld door haar zonder toestemming en onverwachts van achteren op te tillen en vervolgens los te laten waardoor zij letsel op heeft gelopen. Zij meent dat de aansprakelijkheidsverzekeraar op grond van de wet de schade door het ongeluk moet betalen.

De aansprakelijkheidsverzekeraar meent dat het optillen in deze situatie niet zo onverwacht en gevaarscheppend was, dat het als onrechtmatig kan worden aangemerkt.

Wat oordeelde de rechter?

De rechtbank oordeelde dat het in ‘aangeschoten’ toestand, in een impuls en onverwacht een ander optillen tot een hoogte van 30 centimeter, een dusdanig groot risico oplevert dat beiden of een van beiden tijdens het optillen zou vallen en daarbij letsel zou oplopen. Vanwege het risico op een ongeluk met letsel, had de man zich van dat gedrag (het optillen van de vrouw) moeten onthouden.

Het optillen in deze situatie wordt als onrechtmatig aangemerkt. Om die reden is de man aansprakelijk voor de schade van de vrouw. De aansprakelijkheidsverzekeraar van de man is gehouden de schade van de vrouw die door de val is ontstaan te vergoeden.

Bent u opgetild en liep u daardoor letsel op?

Neem contact op met één van onze letselschade advocaten. U bereikt ons op 070-223 00 58 of via [email protected].

 

1. Artikel 7:954 BW

2. Rechtbank Gelderland, 20 juli 2022, ECLI:NL:RBGEL:2022:3704

Meer weten?

Neem contact met ons op