‘’De letselschadespecialist’’, een beschermd beroep?

Nadine Sonnevelt

15 april 2024

Het schaderegelingsproces kan als een belastend proces worden ervaren. Een deskundige belangenbehartiger kan u hierbij helpen. Het aantal onbetrouwbare en ondeskundige bedrijven dat hulp bij letselschade aanbiedt is volgens onderzoek van de Letselschaderaad de afgelopen vijf jaar echter met 25% gestegen. [1]

Ook uit cijfers van de verzekeraar Nationale Nederlanden komen schokkende resultaten. Uit deze cijfers blijkt dat naar schatting 8% van alle letselschadezaken in Nederland nu wordt behandeld door dubieuze of ondeskundige kantoren.[2]

Belangenbehartiger zonder opleiding

In Nederland mag iemand zonder enige opleiding optreden als belangenbehartiger in een letselschadezaak. Een aantal bedrijven en personen die zichzelf op dit moment aanbieden als belangenbehartiger in een letselschadezaak blijken dus niet voldoende juridische kennis te hebben. Dit kan voor nadelige gevolgen zorgen bij het afhandelen van uw zaak.

Roep tot verandering

De branche van advocaten en letselschadespecialisten roept daarom op om van de ‘’letselschadespecialist’’ een beschermd beroep te maken. Op die manier zijn slachtoffers beter beschermd tegen oplichters of ondeskundige bedrijven.

Ook lijken verzekeraars kritischer te zijn op ondeskundige of dubieuze belangenbehartigers. In sommige gevallen weigeren zij zelfs de kosten van zo’n belangenbehartiger te betalen.

Het verschil tussen een letselschadespecialist en advocaat

‘’Advocaat’’ is in tegenstelling tot een letselschadespecialist of expert wel een beschermd beroep. Alleen mensen die zijn ingeschreven bij de Nederlandse Orde van Advocaten mogen zich advocaat noemen. Verder mag een letselschade advocaat voor u procederen. Een letselschadespecialist mag dit enkel binnen bepaalde beperkingen. Tot slot kan een klacht over een letselschade advocaat voorgelegd worden aan de deken van de lokale Orde van Advocaten. Een klacht over een letselschadespecialist kan alleen worden ingediend bij de civiele rechter.

Waar kunt u op letten bij het uitzoeken van een deskundige letselschadespecialist/advocaat?

  • LSA Keurmerk; LSA Letselschade Advocaat is een beschermde titel. Alleen de ruim 300 advocaten die voldoen aan de strenge kwaliteitseisen van de Vereniging LSA mogen zich LSA Letselschade Advocaat noemen. Om toegelaten te worden tot de Vereniging van Letselschade Advocaten moet een advocaat onder andere een aanvullende specialisatieopleiding van een jaar volgen. Daarnaast moeten zij ieder jaar ten minste 20 opleidingspunten behalen. Meer informatie over deze kwaliteitseisen kan u terugvinden op de website van LSA (Kwaliteiteisen en kwaliteitswaarborgen (lsa.nl)). Novi Letselschade Advocaten heeft het LSA Keurmerk en de advocaten mogen zich dan ook LSA Letselschade Advocaat noemen.
  • Nationaal Keurmerk Letselschade; dit is een keurmerk vanuit De Letselschade Raad. Aangesloten kantoren worden onder andere gecontroleerd op deskundigheid en klantvriendelijkheid.

Onderzoek vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid

Het ministerie van Justitie en Veiligheid laat weten dat er een onderzoek loopt naar de betrouwbaarheid in de letselschadebranche. Het onderzoek zal specifiek aandacht hebben voor de kwalijke praktijken binnen deze branche en de mogelijkheden om deze in te perken. De uitkomsten worden voor de zomer van 2024 verwacht.[3]

Wilt u zeker zijn van een deskundige en betrouwbare letselschade advocaat?

Wij staan u graag bij. Neem gerust contact op via [email protected] of bel naar 070-2230058. Wij helpen u graag verder.

 

[1] Meer malafide letselspecialisten, branche wil er beschermd beroep van maken (nos.nl)

[2] ‘Letselschadeslachtoffers lopen risico slachtoffer te worden van malafide letselschade-adviseurs’ – Letselschade.NU

[3] Kwaliteit belangenbehartiging letselschadepraktijk | Welk onderzoek doen we? | WODC – Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum

Meer weten?

Neem contact met ons op