Overmacht: pas op met oversteken!

Nadine Sonnevelt

4 november 2021

In een zaak tussen een automobilist en een voetganger, beroept de automobilist zich op overmacht. In deze zaak speelde het volgende.[1]

Op 23 maart 2019 stak een voetgangster vanaf de stoep de straat over. Zij maakte geen gebruik van het zebrapad, dat 50 meter verderop lag, maar liep tussen geparkeerde auto’s de straat op.

Bij het oversteken reed een auto haar aan. De vrouw liep daardoor ernstig letsel op aan haar voet. Zij had meerdere breuken en een verbrijzelde teen die uiteindelijk geamputeerd is.

Het slachtoffer stelde de verzekeraar van de betreffende auto (Nh1816) aansprakelijk. De verzekeraar wees de aansprakelijkheid af omdat er sprake zou zijn van overmacht.

Het slachtoffer is een procedure gestart bij de rechtbank Overijssel.

Overmacht, hoe zit dat ook alweer?

Bij een ongeluk tussen een auto en een niet-gemotoriseerde (fietser of voetganger), is de eigenaar van de auto (of motorvoertuig) verplicht de schade van de fietser of voetganger te vergoeden. Ténzij er sprake is van overmacht.

Overmacht betekent dat er aan de zijde van de bestuurder van het motorvoertuig ‘rechtens geen enkel verwijt’ is te maken van de wijze waarop hij aan het verkeer heeft deelgenomen.

Wat vindt de rechter van het beroep op overmacht?

Het slachtoffer stak tussen de geparkeerde auto’s de straat over. De voorste van de twee stilstaande auto’s was een hoge bus waar het slachtoffer niet overheen kon kijken in de richting van de rijbaan met de van rechts naderend verkeer. Het verkeer van rechts zag het slachtoffer omgekeerd dus ook niet aankomen.

De rechter oordeelde dat de bestuurder van de auto er op geen enkele wijze rekening mee hoefde te houden dat er een voetganger tussen de geparkeerde auto en bus een voetganger zou oversteken. Het is gevaarlijk om tussen geparkeerde auto’s over te steken. Vooral wanneer je het verkeer van rechts niet ziet aankomen (de kant waarvan de auto kwam door wie zij is aangereden). Het slachtoffer heeft een risico genomen waarmee de automobilist in de deze omstandigheden geen rekening mee hoefde te houden. Het slachtoffer had ook bovendien het zebrapad 50 meter verderop kunnen gebruiken.

De rechter oordeelt dat het beroep op overmacht slaagt. Het verzoek van het slachtoffer wordt afgewezen.

Heeft u letsel opgelopen door een aanrijding?

Neem contact op met één van onze letselschade advocaten. Ons telefoonnummer is 070-223 00 58. Of klik hier om het contactformulier in te vullen.

[1Rechtbank Overijssel 29 april 2021

Meer weten?

Neem contact met ons op