Aansprakelijkheid van werkgever KLM voor ongeluk in de sportzaal van het crew hotel?

Nadine Sonnevelt

2 september 2022

In dit artikel bespreken wij de aansprakelijkheid van KLM als werkgever.  De rechtbank Amsterdam oordeelde of KLM als werkgever aansprakelijk was. Lees hier onze pagina over werkgeversaansprakelijkheid als u meer algemene informatie wilt.

Het ongeluk van de werknemer van KLM in een crewhotel

Op 16 juni 2019 is een senior purser in dienst bij KLM afgereisd naar Buenos Aires in Argentinië. De werknemer verbleef daarbij in een crewhotel van KLM. Op deze dag was in Argentinië sprake van een massale stroomstoring. Op het moment van de stroomstoring was de man in de sportschool van het hotel op de loopband aan het rennen. Naast hem was nog een andere collega van KLM in de sportschool aanwezig.

De loopbanden in de sportzaal van het hotel was gelegen op een verhoging waarbij je twee treden op moet. Omdat de stroom was uitgevallen was het donker in de sportzaal. De KLM werknemers werden verzocht de sportschool te verlaten. De werknemer is daarbij achter de hotelmedewerker aangelopen. Doordat het donker was, is hij van de traptreden gevallen. Hij liep ernstig letsel op van zijn enkel.

Door het letsel is de werknemer arbeidsongeschikt geraakt en kon hij niet langer werken bij KLM.

Is KLM als werkgever aansprakelijk voor de val van de werknemer in de sportschool van het crewhotel?

De senior purser heeft zijn werkgever KLM aansprakelijk gesteld voor zijn schade. KLM heeft aansprakelijkheid afgewezen. Om die reden is de werknemer een procedure gestart bij de rechter.

De rechtbank oordeelde dat KLM niet aansprakelijk is voor de schade van de werknemer. Waarom oordeelde de rechtbank zo?

De zorgplicht die een werkgever heeft voor zijn werknemers hangt nauw samen met de zeggenschap van de werkgever over de werkplek en zijn bevoegdheid om de werknemer aanwijzingen te geven over de wijze van de uitoefening van diens werkzaamheden. Volgens de rechtbank bestaat er tussen de uitoefening van de werkzaamheden (het werken als purser aan boord van een vliegtuig) en het gebruikmaken van de sportschool in het crewhotel een onvoldoende nauwe band. De werknemer was immers niet verplicht om tijdens zijn wachttijd gebruik te maken van de sportfaciliteiten.

De werknemer kon wel aanspraak maken op vergoeding van zijn schade op grond van de collectieve ongevallenverzekering die door KLM voor haar medewerkers heeft afgesloten. De rechtbank oordeelde dat deze verzekering, door de hoogte van het verzekerde bedrag, adequaat te noemen is.

Bent u slachtoffer van een ongeluk op het werk?

Neem vrijblijvend contact op met één van onze letselschade advocaten. U bereikt ons op 070-223 00 58 of via [email protected].

Bron: Rechtbank Amsterdam, 16 mei 2022, ECLI:NL:RBAMS:2022:2669

Meer weten?

Neem contact met ons op